Land: Noorwegen

Prijs: € 2220

Vertrekdatum: 01/05/2020

Aankomstdatum: 06/05/2020

Min aantal deelnemers: 4

Max aantal deelnemers: 4

Fototrip baltsende korhoenders, roofvogels en landschappen in Noorwegen

 

Bij ons kun je ze nog zelden waarnemen. In Noorwegen echter zijn ze nog met veel, met heel veel zelfs : de korhoenders of black grouse.

Het mooiste ogenblik om deze vogels te fotografen is tijdens hun baltsperiode. Kenmerkend is dat korhoenders baltsen of bolderen op gemeenschappelijke baltsplaatsen en dit is dan ook de plaats waar wij ons tentje opstellen.

De eerste week van mei is een van de beste periodes om korhoenders tijdens de balts te fotograferen. De vrouwtjes zijn klaar om gepaard te worden waardoor de hoeveelheid actie op de baltsplaats piekt. Dit in combinatie met de vroege zonsopkomst, geeft u de mogelijkheid om bij elke sessie dit spektakel uren lang te kunnen fotograferen. Ook is deze periode het meest geschikt voor tegenlicht opnames. Zodra het eerste licht op de baltsplaats valt, kleurt het hele decor diep oranje. Een magisch moment wat u nog lang bij zal blijven.

 

Afhankelijk van de weersomstandigheden brengen we de nacht door in onze tent of gaan we 's nachts naar de baltsplaats. Korhoenders zijn actief in de vroege ochtenduren, vandaar dat we reeds voor het licht wordt aanwezig moeten zijn.

Hun spektakel is fenomenaal : baltsende en vechtend hanen, parende koppeltjes, vliegbeelden en dit al dan niet in tegenlicht. De tenten zijn makkelijk verplaatsbaar en dit stelt ons in staat om de ene dag wel en de andere dag niet in tegenlicht te fotograferen.

 

Rond 9 u merken we dat de activiteit begint te minderen, het licht wordt harder … tijd dus om aan ons welverdiend ontbijt te denken. Wie wil kan enkele uurtjes bijslapen.

 

Voor diegene die ook midden op de dag wil fotograferen, is een voederplaats voor kleine zangvogels (goudvink, keep, groenling, vink, sijs en meesjes) ter beschikking naast de accommodatie.

We verblijven in een topgebied voor wildlife en dit laten we niet aan ons voorbijgaan. Er wordt op tijd gegeten zodat we voor het mooie avondlicht weer op pad kunnen met de camera’s. Elanden, reeën, sneeuwhazen, auerhoenders en uilen gedijen goed in dit gebied en worden in de avonden opgezocht. Onze locale gids kent de broedplaatsen van de roofvogels op z'n duimpje en brengt ons er dan ook naartoe.

 

Tijdens ons 5 daags verblijf besteden we één dag om berglandschappen te fotograferen.

Een grindweg brengt ons tot hoog boven de boomgrens. Onderweg is de kans groot om elanden, reeën en kraanvogels te fotograferen. En met heel veel geluk een wolf of een lynx, want die zitten hier ook! Eenmaal boven de boomgrens aangekomen, leggen we de focus op de prachtige berglandschappen die in 360 graden om ons heen te zien zijn. Ook houden we onze ogen open voor de moerassneeuwhoen en waterspreeuw.

 

 

Praktisch

 

1 mei : We spreken af in de luchthaven en vliegen richting Oslo. Na een paar uur rijden komen we aan in ons guesthouse. Eens geïnstalleerd gaan we op stap om wildlife te spotten en fotograferen.

 

2 mei –3 mei : Deze twee dagen besteden we volledig aan het fotograferen van onze doelgroepen. Tijdens de ochtend staan de korhoenders op het menu, in de late namiddag gaat al onze aandacht naar de roofvogels, elanden, reeën, …

 

4 mei : We zitten in een top gebied qua landschappen en wildlife. We trekken er dan ook heel de dag op uit om dit te beleven en fotograferen.

 

5 mei : Deze dag starten we met het mooie spektakel van de baltsende korhoenders, gevolgd door het fotograferen van alle mogelijke wildlife. 

 

6 mei : Een laatste fotosessie op de baltsplaats van de korhoenders betekent het einde van een een zalige trip. Voldaan van al dat moois en overladen met volle kaartjes keren we terug richting België.

 

Datum : 1 mei – 6 mei 2020

Prijs : 2220 euro

eenpersoonsoptie : niet van toepassing

inschrijven voor : 15 maart 2019

niveau : beginnende en ervaren fotografen

comfort : normaal tot comfortabel

conditie : makkelijk

minimum aantal deelnemers : 4

maximum aantal deelnemers : 4

aantal dagen : 6

 

inclusief

autovervoer in Noorwegen, verblijf in guesthouse, alle maaltijden tijdens ons verblijf ter plaatse, niet alcoholische dranken, begeleiding van natuurfotograaf Ann Coppens , begeleiding van Floris Smeets : onze gids ter plaatse, fotobespreking en tips voor fotobewerking door Ann, het gebruik van mobiele fotografiehutten aan balts – voeder- en broedplaatsen, slaapmatje in tent op baltsplaats, garantiefonds

 

exclusief

nationale en internationale vluchten, alcoholische dranken, reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering ( deze zijn ten zeerste aangeraden ), aankopen van persoonlijke aard, transportkosten van en naar luchthaven in België