Leven voor de lens

cover

'Dieren zijn precies als mensen’, is de indruk die je kan krijgen bij veel van de foto’s in dit boek. Uiteraard vullen wij vanuit onze realiteit elk van die beelden anders in dan de werkelijkheid die er in verscholen zit. Dergelijke taferelen regisseer je niet zelf. Vaak vergde het uren wachten, verscholen tussen het groen, in een schuilhut of zelfs plat liggend op de grond. Het vraagt ook alertheid om ze vast te leggen, want vaak duurden ze niet langer dan de sluitertijd.

Ook de teksten bij de foto’s zijn gebaseerd op de sluitertijd, op de eerste indruk die elk van die beelden opriep. Ook dat is een beetje schrijven met licht.

We  hangen dit boek op aan de 4 klassieke elementen: vuur, lucht, water en aarde. Hun samenhang is eeuwenoud. Samen zorgden ze ervoor dat er leven mogelijk werd op aarde, en dat doen ze nog steeds. Dat heeft mensen steeds aangesproken. Deze vier elementen komen naar voor in de religie van volkeren uit alle hoeken van de wereld: bij de indianen, Grieken, joden, hindoes, boeddhisten, Chinezen,… en zelfs in de dierenriem. In de astrologie worden vuur, lucht, water en aarde geassocieerd met vier verschillende temperamenten of persoonlijkheidstypen. Ook de oude Grieken vatten ze nooit op als de fysische of chemische bouwstenen van de materie, maar eerder als karakteriseringen van gedrag, activiteiten of processen. En daarmee zijn we terug bij ons uitgangspunt: het gedrag van de dieren op de foto’s in dit boek.

Bestel het boek

hardcover

prijs : 35 euro